Az omlós tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 5 g sütőpor
- 1 negyed citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
- 20 dkg áfonya (friss és fagyasztott is jó)
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 4-5 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál porcukor
Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztben összemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, és tovább morzsoljuk. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük gyúrni a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. (Igyekezzünk gyorsan gyúrni, nehogy túl zsíros, vagy olvadt legyen a tészta!) Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 4 mm vékonyra. Egy kör alakú sütőformát vajjal kenjünk ki, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük. A tészta tetejét jó sűrűn megszórjuk áfonyával.
Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a cukrokat, majd a tésztára locsoljuk (ha nem érezzük elég édesnek, cukrozhatjuk még). 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (akkor jó, ha a tészta széle már barna, és az öntet zselés masszává alakul). Ha kész, hideg vaníliaöntettel tálaljuk.
Farkasné Joó Ibolya receptje.