Ez a zabpehellyel készült kenyérféleség nagyon finom langyosan, a kedvenc lekvárunkkal megkenve, uzsonnára vagy akár vacsorára fogyasztva… törjetek bátran Ti is egy darabot belőle! 😉
- 22 dkg liszt
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 1/2 kávéskanál só
- 3 dkg zabpehely + 1 evőkanálnyi a tetejére
- 3 dkg vaj
- 12 ml tej + egy kevés a kenyérke lekenéséhez
Sütőt előmelegítjük 200°C-ra, egy kisebb tepsit sütőpappírral kibélelünk. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, a sütőport és a zabpelyhet. A vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Hozzáöntjük a tejet, így egy lágy tésztát kapunk. Borítsuk ki lisztezett felületre és gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. Nyújtsuk ki 15 cm-es kerek formára és egy éles késsel osszuk a tetejét cikkekre. Kenjük le tejjel és szórjuk meg zabpehellyel. Előmelegített sütő középső rácsára tolva úgy 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szép duzzadt kenyérkénket rácsra téve kissé kihűtjük, majd egy darabot törve kedvenc lekvárunkkal vagy befőttünkkel tálaljuk. Jó étvágyat!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.