A tésztához:
- 35 dkg reszelt sajt (lehet többféle is)
- 25 dkg sütőmargarin
- 25 dkg liszt
- 3 tojássárgája (dupla adaghoz elég az 5 sárgája)
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1-1 teáskanál sütőpor és só
- 1-1 mokkáskanál pirospaprika és őrölt bors
A megkenéshez:
- 1/2 dl tej
A margarint, a sütőporral kevert lisztet és 25 dkg reszelt sajtot összemorzsolunk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, a paprikát, a fokhagymát és a borsot. Addig gyúrjuk, amíg összeáll. Lisztes kézzel nagy cipóvá formázzuk, és alufóliában egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap kivesszük, kicsit át lehet még gyúrni, majd lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk. A tetejét tejjel megkenjük, majd a maradék 10 dkg reszelt sajtot rászórjuk. Derelyemetélővel vékony rudakat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. (Ebből az adagból 4-6 tepsivel lesz.)
Farkasné Joó Ibolya receptje.