A tésztához:
- 700 g rétesliszt
- csipetnyi só
- 300 ml tej
- 42 g élesztő
- 13 kávéskanál cukor
- 150 ml étolaj
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 300 g darált dió
- kb. 1 dl tej
- 3-4 evőkanál porcukor
A kenéshez:
- 1 tojás
A tejet a tésztához kicsit megmelegítjük (nem szabad forrónak lennie!), majd hozzáadjuk a cukrot és elmorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk és hagyjuk felfutni. Ezalatt beleszitáljuk a kelesztőtálba a lisztet, megsózzuk, hozzáadjuk az olajat és a tojásokat. Hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt, és fakanállal sima tésztává dolgozzuk. Lehet kézzel is, akinek úgy könnyebben megy a dagasztás. Letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kelni hagyjuk. Nálam 1 órát kelt.
A megkelt tésztából kanállal meglehetősen nagy darabokat vágunk, amelyet lisztezett deszkára rakjuk. Minden darabot kicsit ellapítunk, rakunk rá egy kanálnyi tölteléket, betakarjuk és hengerré sodorunk, amelyet sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. A tepsin a hengereket megkenjük felvert tojással és késsel a tetejét néhány helyen bevágjuk. Hagyjuk még egy kicsit a tepsin pihenni, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük 200°C-on kb. 15 perc alatt.
A töltelék a következő módon készül el: a tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a diót, és állandó keverés mellett kicsit megfőzzük. Végül ízlés szerint édesítjük porcukorral.
Sándor Andrea a Receptnaplójából küldte el nekünk a receptet.