Tészta:
- 500 g liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 100 g cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 125 g margarin
- 2 dl tej
500 g lisztet egy tálba szitálunk, 1 csomag szárított élesztővel gondosan elvegyítjük, 100 g cukrot, kevés sót, 1 tojás, 125 g olvasztott, langyos margarint, szűk 200 ml langyos tejet adunk hozzá és az egészet egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jól eldolgozzuk.
Meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40 × 50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék:
- 200 g mazsola
- 50 g cukrozott citromhéj
- 50 g cukor
- 50 g vagdalt mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott, vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy, hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
A cukormázhoz
- 50 g porcukor
- 1 evőkanál forró víz
50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk, sütés után azonnal a koszorúra rákenjük.