Élesztő nélkül készül, így nincs szükség sem dagasztásra, sem kelesztésre. Nagyon gyorsan összeállítható, én általában reggel szoktam, hogy a családom a friss kenyér illatára ébredhessen. Rendkívül egyszerű elkészíteni, semmiféle extra tudományt nem igényel, ráadásul nagyon finom is, egyáltalán nem sűrű, igazi ropogós héjú, puha kenyér. Szeretettel ajánlom!
- 200 g zabpehely vagy zabliszt
- 285 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- ízlés szerint 1,5-2 teáskanál tengeri só
- 415 ml író + 2 evőkanállal a megkenéshez, ha magvakkal meg akarjuk szórni
- szezámmag, kömény, mák, stb. (elmaradhat)
Melegítsük elő a sütőt 205°C-ra, a rács legyen középen. Egy sütőlapot vagy tepsit hintsünk meg enyhén liszttel, majd tegyük félre.
A zabliszt elkészítéséhez kávédarálóban őröljük finomra a zabpelyhet, de a lisztet akár készen is megvehetjük, akkor nem kell darálgatni. Szitáljuk össze (nagyon fontos!) a liszteket, a sót és a szódabikarbónát egy nagyobb keverőtálban, keverjük jól össze, majd öntsük hozzá az írót. Fakanállal vagy kézzel dolgozzuk össze, majd borítsuk egy enyhén lisztezett munkalapra. Állítsuk össze olyan sima tésztává, hogy ne legyenek rajta repedések sem. Ha túl száraznak találjuk, pici írót lehet még adni hozzá. Ha összeállt, formázzunk egy szép kerek veknit, és mehet az előkészített sütőlapra.
Ha magvakkal meg akarjuk szórni, akkor azelőtt kenjük meg íróval, egyébként nem kell. Szép formás lesz a kenyér, ha ejtünk a tetején egy kereszt alakú, aránylag mély bevágást, majd mehet is a sütőbe 30 percre. Ezután gyorsan tegyük fel a sütő legfelső rácsára, és süssük még 20 percig, hogy a teteje szépen megpiruljon, és jó kemény, ropogós kérge legyen. Akkor kész, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ekkor óvatosan tegyük át egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az eredeti receptre a 101 Cookbooks oldalán bukkantam, ő pedig az In Jennie’s Kitchen blogból ötletelt. Hogy, hogy nem, én meg gondoltam egyet, és mindezek örömére a kettőből összehoztam a magamét. 🙂 Nézzétek meg a kenyereiket, gyönyörűek! Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.