Minden ízében sajtroló, csupán a formája más! 🙂 Nemrégiben úgy kedvem támadt Kiss Imréné Magdika sajtos rolójához, viszont a megfelelő formák híján muszáj volt kitalálnom valamit, ugyanis nálunk sajnos nem kapható ilyesmi. (Ha legközelebb Magyarországon járok, feltétlenül beszerzem!) A recepthez Magdikához hasonlóan én is Drávai Szabina mindenre jó leveles tésztáját készítettem el, amelyről tudom, hogy teljes kiőrlésű lisztből is mindig tökéletesen sikerül. Annyira finom lett, rendkívül elégedett vagyok a végeredménnyel: maximális sajtroló-élmény, csak picit más formában. Köszönöm szépen lányok!!
Tészta:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg vaj
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- pici só
Krém:
- 20 dkg + 10 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- só
- fehér bors
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, az ecetet és egy nagyon pici sót. Összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 3-5 mm vastagra kinyújtjuk és akkora korongokat szaggatunk belőle sima vagy virágforma kiszúróval, amelyekkel ki tudunk bélelni egy-egy muffinformát. A formát kicsit vajazzuk ki előtte, az óvatosan belenyomkodott tészták alját pedig 1-2 helyen villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180°C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 10-15 perc), majd ha picit hűlt a formában, a kosárkákat rácsra helyezzük teljesen kihűlni. Az én muffinformám – ahogy talán a képeken is látható – nem a legnagyobb. 8 cm átmérőjű virágformákat szaggattam, és így lett pontosan 30 db.
A krémhez a tojássárgákat és a lisztet a tejjel elkavarjuk, sűrű krémet főzünk belőle. A tűzről levéve belekavarjuk a 20 dkg reszelt sajtot. Ha szükséges, még adhatunk hozzá tejet. Amikor picit langyos még a massza, hozzákavarjuk a vajat, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Az így elkészült krémet belekanalazzuk, avagy nyomózsák segítségével töltjük a kosárkákba. Végül reszelt sajttal megszórjuk és tálaljuk.
Isteni finom!! És most így utólag be kell vallanom, lehet, hogy formára a jövőben sem lesz szükségem, annyira megtetszettek ezek a kis virágos sütikék! 😉
Szabókiné Jung Andrea receptje.
Némethné Zsuzsa mondta
Gyönyörűek, és kedvet kaptam hozzá, hogy elkészítsem. Köszi szépen!
Szabókiné Jung Andrea mondta
Nagyon szívesen, igazán örülök, hogy megtetszett! 🙂