A tésztához:
- 1 kg burgonya
- 10 evőkanál finomliszt
- 1 tojás
- 1 kiskanál só
A töltelékhez:
- 1 kg magozott szilva
- kristálycukor
- fahéj
A gombócok hempergetéséhez:
- étolaj
- zsemlemorzsa
A burgonyát héjában megfőzzük és még melegen meghámozzuk, burgonyatörőn átnyomjuk. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Amíg hűl, kevés étolajon picit megpirítjuk a zsemlemorzsát és félretesszük. A szilvát megcukrozzuk és ízlés szerint fahéjat szórunk rá. Miután kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót, és összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tenyérnyi négyzetekre vágjuk, egy-egy négyzetre ráhelyezzük a fahéjas-cukros szilvát és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat lobogó sós vízbe tesszük és kifőzzük, majd leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálaláskor ízlés szerint porcukrozhatjuk.
Drávai Szabina receptje.
Szabina szeretettel vár Benneteket Ötlet Konyhájában, ahol sok-sok finomság kerül az asztalra nap mint nap!