- 1 kg főtt krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál zsír
- ízlés szerint só
- 25 db magozott szilva
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- olaj és zsemlemorzsa a meghempergetéshez
A krumplit sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, hozzáadjuk a zsírt, a tojást, majd a lisztet is. (A lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert a mennyisége függ a krumpli „milyenségétől”!) Rugalmas tésztát gyúrunk, hogy könnyedén kisodorható legyen. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor élvezhetetlenné válik a gombócunk!
Lisztezett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy-egy szilvát, azok közepébe pedig fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta négy sarkát összefogjuk, majd gombóccá gömbölyítjük. Több adagban, lobogó forró vízben főzzük meg őket. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet, kiszedjük, olajban pirított zsemlemorzsában meghempergetjük, s már kész is!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!