- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 dl kefir
- 1 dl víz
- 1 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál étolaj
- 1 kiskanál só
- szezámmag
A liszteket egy tálba szitáltam, majd beleöntöttem a kefirt és a vizet, rászórtam a sót, cukrot. Belemorzsoltam az élesztőt, végül az étolajat adtam hozzá. Mindezt jól összedolgoztam. Amikor már szép sima volt a tészta, beliszteztem, letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztettem. Ezután egyszer átgyúrtam, formáztam. Sütőtálba tettem, bevágtam a tetejét. Lekentem vízzel, vigyázva, hogy a vágásra ne kerüljön. Megszórtam szezámmaggal és az akkor begyújtott sütőbe helyeztem. Egy kisebb lábasba vizet öntöttem és azt is a sütőbe tettem párologtatni. Kb. 45 perc múlva készen lett a szép ropogós kenyér.
Ezt a kenyeret féladagból készítettem.
Légrádiné Czeglédi Erzsébet receptje.