Ez volt első alkotásom, nagyon régen… Lehettem 11-12 éves, amikor az első süteményemet sütöttem önállóan. Ez volt a meglepi, amire a szüleim megérkeztek a munkából! 😉
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 12 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- 3 dkg cukor
- 3 dkg só
- 3 dl tej
- 2 dl víz
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, majd a többi anyag hozzáadásával közepes keménységű tésztát dagasztunk. Mindjárt kb. 2 dkg-os tésztákat mérünk, gömbölyítjük, majd vékony stanglikat sodrunk, perecnek formázunk belőlük.
A felületre:
- 2 egész tojás
A tojásokat felverjük, lekenjük a tészták felületét, majd még egyszer megismételjük. 180-200°C-on a félig sült tésztát sós panccsal meghintjük, végül szép pirosra sütjük (12-15 perc).
A sós pancshoz:
- 3 dkg liszt
- 3 dkg só
- kevés víz
Mindezt csomómentesre keverjük, jó palacsinta-sűrűségűre.
Réti Andrásné Judit receptje.