A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- kb. 3 dl langyos tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csapott evőkanál só
A kenéshez:
- 10 dkg sós vaj
A töltelékhez:
- kb. 10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- pici víz
- reszelt sajt
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a tojást, és jól kidagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat is. Ha túl lágy lenne a tészta állaga, akkor pici lisztet adunk még hozzá. Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd letakarva egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek. Az egyik korongot kenjük meg lágy, sós vajjal, szórjuk meg reszelt sajttal, majd illesszünk rá egy sima korongot és sodrófával kissé lapogassuk el, hogy jól összeragadjanak. Megint kenjük le olvasztott vajjal, szórjuk meg sajttal, sodorjuk össze. 8 cikkre vágjuk, majd kifliket formázunk és sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. A többi cipóval is ugyanígy járunk el, tehát 3 korongot sodrunk össze.
A tojássárgáját pici vízzel összekeverjük és a kifliket lekenjük. Reszelt sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. 20 percet még hagyjuk kelni a tepsiben, majd 180°C-ra bemelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!