Reggelihez vagy vacsorához igen jó választás ez a rostokban és tápanyagokban gazdag stangli, valamint suliba, munkahelyre is rendkívül jó szendvicsalap.
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (rozs, búza)
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 3 evőkanál burgonyapehely
- 1,5 dl tej
- 2 dl víz
- 1 dl olaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csapott teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- pici aszkorbin
A tetejére:
- tetszés szerint szezámmag, lenmag, tökmag, avagy zabpehely, napraforgómag, mogyoró, stb.
- tojásfehérje (vagy víz)
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Ezután hozzáadjuk a langyos vizet és az olajat, majd a többi hozzávalót is beledolgozzuk, alaposan átgyúrjuk és 45 percig, meleg helyen letakarva kelesztjük. A tésztánkat kb. 2 ujjnyi vastagságú téglalap alakúra nyújtva pizzavágó vagy éles kés segítségével ~ 4 cm széles hasábokra szeleteljük, majd a tetejüket tojással lekenve az általunk összeállított magkeverékbe mártjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hűtjük és tetszés szerint önmagában, vagy főételek mellé kínálhatjuk.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.