- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1-2 tojás
Minden anyag legyen langyos. A lisztet megszitáljuk, közepébe 3 mélyedést készítünk. Tegyük az egyikbe a kis cukros tejben felfuttatott élesztőt, a másikba a maradék tejben feloldott cukrot és sót, a harmadikba az egyneművé kevert tojást. Kezdjük el az anyagok összekeverését, majd a tésztát dagasszuk hólyagosra, és pihentessük egy órát, amíg a térfogata megkétszereződik. Ezután osszuk 12-13 dkg-os darabokra, gömbölyítsük fel, és letakarva pihentessük 10 percig. Sodrófával nyújtsuk téglalappá, vágjuk be az egyik szélét sűrűn egy éles késsel, majd csavarjuk fel, mint a csigát. Szabad végét hajtsuk a sütemény alá, és így tegyük a sütőlemezre, hogy szegfűhöz hasonlóan szétnyíljon. Kenjük le tojással. Kelesszük 20 percig, majd kenjük le újból tojással. Szórjuk meg durva cukorral vagy csíkokra vágott mandulával. További 20 perc kelesztés után 240-220°C-on süssük 20 percig.