A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 kávéskanál só
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál tejföl
A lekenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- csipet só
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt a langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a liszthez adjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt dagasztjuk, addig, amíg a tészta szép szálas lesz. A víz is langyos legyen! A tésztát duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk. Két cipót formázunk belőle. Mindkét cipót két részre osztjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk, 4 mm vastagra. Csíkokat vágunk belőle, a felső részre egy mokkáskanál vajat teszünk és feltekerjük. Mindegyiknél így járunk el.
Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. A tejet, tojássárgát, sót összekeverjük és a puffancsokat lekenjük. A vaj kifolyik a tésztából, ettől lesz finom roppanós az alja. Még fél órát pihentetjük. 175°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 25 perc alatt.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!