Tészta:
- 20 dkg sima liszt
- egy csipetnyi só
- 1 evőkanál olaj
- 1 öntet ecet
- olaj megkenni
Töltelék:
- 7 dkg vaj
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- egy kevés vaníliás cukor
- 1,2 kg őszibarack
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál tejföl
- egy csipet fahéj
- vaj a tepsihez és bekenni a tésztát
- porcukor meghinteni
A szitált lisztből az olajjal, sóval és szükség szerinti mennyiségű langyos ecetes vízzel puha rétestésztát készítünk, simára dolgozzuk, golyót formázunk belőle, beolajozott tányérra tesszük, a tetejét szintén bekenjük olajjal és szobahőmérsékleten 20 percig pihentetjük. A barackot rövid időre forrásban levő vízbe mártjuk, lehúzzuk a bőrét, a gyümölcsöt négyfelé vágjuk és kimagozzuk. A zsemlemorzsát 7 dkg vajon megpirítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral. Egy tepsit kivajazunk. A tésztát belisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Ezután a két kézfejünkkel a tészta közepét hajszálvékonyra nyújtjuk, majd rátesszük a belisztezett ruhára és körbe-körbe járva a széleit is apránként leheletvékonyra nyújtjuk. Vastagabb széleit levágjuk, egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és meghintjük zsemlemorzsával. Beterítjük őszibarackkal és rákenjük a tejfölt, végül meghintjük fahéjjal és kristálycukorral, majd a ruha segítségével felgöngyöljük. A rétest a tepsibe tesszük és vajjal megkenjük, ezután előmelegített sütőben 220 ºC-on kb. 30 percig sütjük. A tepsin hagyjuk egy kicsit hűlni, majd porcukorral meghintjük és felvágjuk.
Vagy melegen – édes főételként – vagy hidegen, kávéhoz szervírozzuk.