A tésztához:
- 660 g finomliszt
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 dl étolaj
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- kb. 4 dl tej
- 4 dkg friss élesztő
A kenéshez:
- 5-6 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
- 1 tojás
- napraforgó, lenmag, szezámmag
Az élesztőt 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk 1 dl tejben, majd a többi hozzávalóival jól kidagasztjuk. Én keverőtálba tettem, és meleg helyen fél óra alatt megkelt. Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabra vágjuk. Az egyik tésztát öt egyforma részre osztjuk, majd egyenként gömbölyítjük. Hagyjuk pár percig pihenni.
Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük. Hagyjuk pihenni.
Elővesszük az első öt tésztagombócot, és egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal. Kinyújtjuk a másodikat is, és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.
A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk. A cikkeket kihajtjuk.
Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre. Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük.
A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők. Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót.
A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük. A tepsi hátoldalán sütöttem, hogy a széle ne nyomódjon meg. Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó-, len- vagy szezámmaggal.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!