Kipróbáltam ezt a klassz kis sütikét, érdekesnek tűnt a receptje, no meg kíváncsi is voltam, hogy hogy sikerülhet egy „mindentől mentes” keksz. Nem mellesleg az is egy nyomós ok, hogy van még régebbről egy csomag törökmogyorólisztem, és őszintén megmondom, nem igazán tudok – vagyis nem is akarok – vele mit kezdeni. Aztán ahogy a minap megláttam a vegán receptkönyvemben ezt a gyors és egyszerű sütit, egyből kapóra jött, legalább fogy belőle. Szerintem nagyon jól sikerült!
Cukormentes lekvárral is isteni, de a családom inkább egy kis Nutellával turbózta! 🙂
Először nem voltam biztos benne, hogy jól össze fog állni, mert hajdinaliszt helyett a saját készítésű quinoa lisztemet használtam, de egész jól megformázható volt. Egy picivel talán több folyadékot igényelt így. Kicsit morzsásan nyújtható, de kézzel mindig megigazgatva a széleit, úgy nagyon jól összeáll. A kókuszolaj is ahogy dermed, rendkívül jól összetartja a tésztát, úgyhogy kiszaggatni is tökéletesen sikerült, sőt, a maradékot összegyúrni, majd azt is újra elnyújtani és kiszaggatni sem volt semmi gond.
Az eredeti receptet írom le Nektek, úgy ahogy a könyvben szerepel, így mindenki kedve szerint variálhatja. Én most csak féladagot készítettem, nekünk bőségesen elég volt.
- 1,2 dl kókuszolaj
- 0,6 dl kókuszcukor (az eredeti receptben datolyacukor)
- 1/8 teáskanál tengeri só + 1 csipetnyi
- 1/8 teáskanál őrölt kardamom
- 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2,4 dl hajdinaliszt + a nyújtáshoz
- 1,2 dl törökmogyoróliszt
- 0,6 dl víz
- 8 dkg 81%-os étcsokoládé
- 2 evőkanál kókuszolaj
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Hintsük meg a munkalapunkat hajdinaliszttel, és vékonyan olajozzuk ki a sütőlapot vagy tepsit, majd tegyük félre. Egy nagyobb keverőtálban fakanállal vagy kézi mixerrel keverjük krémesre az olvadt kókuszolajat és a kókuszcukrot. Adjuk hozzá az 1/8 teáskanál sót, a kardamomot, a szegfűszeget és a vaníliát. Mehet bele a kétféle liszt és a víz is. Keverjük jó alaposan össze, borítsuk ki a lisztezett munkalapra, majd a kezünkkel először kicsit lapítgassuk el, mielőtt a nyújtófával vékonyra nyújtjuk. (Én sütőpapíron dolgoztam végig, és két sütőpapír között nyújtottam ki.) Kb. 3-5 mm vastag legyen. Pogácsaszaggatóval tetszőleges formákra szúrjuk, majd áttesszük a sütőlapra és 20 percig sütjük.
Amíg sül, elkészíthetjük a csokimázat, ehhez csak a darabokra tördelt étcsokit kell felolvasztani a kókuszolajjal és az egy csipet sóval, majd az elkészült és teljesen kihűlt sütiket vagy félig belemártogatni, vagy megcsorgatni, egyszóval ízlés szerint lehet díszíteni.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.