- 5 dkg méz
- 40 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 3 evőkanál víz
- 1 kanálnyi fűszerek (fahéj, ánizs, szegfűszeg – vagy készen kapható mézeskalács fűszerkeverék)
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg kandírozott gyümölcs
- 1,5 g szalalkáli
A cukorból és a vízből jól kötő szirupot főzünk. Rátöltjük a mézre, majd hozzáadjuk a lisztet, miután jól összedolgoztuk, 24 órát állni hagyjuk. Ezután hozzátesszük a tojást, darált diót, a kandírozott gyümölcsöket és a szalalkálit. Lisztezett deszkán kalácsszerű tésztává dolgozzuk. 4 részre osztjuk, 4 mm-es vastagságúra nyújtjuk s különböző formákra vágjuk, kizsírozott tepsiben erős lángon világos sárgára sütjük. Kihűlve mézespogácsa zománcba (tojásfehérje habba) mártjuk, s a meleg sütőben megszárítjuk. Borral kínáljuk.
Tojásfehérjehab:
Felverünk 5 tojásfehérjét 1 csomag vaníliás cukorral, 3 dkg kristálycukorral majd gőz fölött keményre verjük.