- 15 dkg egyforma színű rózsaszirom
- 4 db citrom
- 8 dkg zselatin
- 70 dkg virágméz
Az egyforma színű rózsaszirmokat bő folyó vízben többször is átmossuk és lecsepegtetjük. Egy agyagedényben – nem fémeszközzel – szétnyomkodjuk, majd hozzáadva kb. 4 dl vizet, vízgőzön, állandó keverés mellett szétfőzzük. A saját levéből egy másik edénybe szűrünk egy keveset, ebben felfőzzük a zselatint, majd a rózsafőzethez öntjük és továbbforraljuk. Hozzátesszük a virágmézet, és mindaddig főzzük, amíg a tányérra csepegtetett minta meg nem kocsonyásodik. Előmelegített, jól záródó üvegekbe töltjük, egy-egy rózsaszirmot téve bele, lezárjuk. Nem szükséges kigőzölni, de minden esetben csak hűvös kamrában tárolható hosszú ideig.
Gyümölcsös édes tészták illatosító édesítőszereként használható, de a reggeliző asztalra is feladható.