- 25 dkg méz
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg rozsliszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- mézes fűszerkeverék
Kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál tejföl
- szezámmag, dió vagy mandula a díszítéshez, de ez el is maradhat
A mézet langyosra melegítem, beleteszem a margarint, összekeverem, és kihűtöm. A tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzákeverem a kihűlt mézes margarint, a mézes fűszerkeveréket, és lassú keverés mellett a szódabikarbónával összekevert lisztet. Hűvös helyre, vagy hűtőbe teszem pihenni legalább 4-5 órát. Ezután kb. 5 mm vastagra nyújtom, különböző figurákat szaggatok. Zsírozott, lisztezett sütőlemezre rakom, nem közel egymáshoz (kb. 1,5 cm), mert sütés közben nőnek. Tojássárgát összekeverek 1 kávéskanál tejföllel, ezzel kenem meg a tetejüket, ettől lesz fényes, és rakok rá egy darabka diót, mandulát vagy megszórom szezámmaggal. 180°C-os sütőben kb. 8-10 perc alatt világosra sütöm. Amikor kiveszem a sütőből, egy kicsit várok a tepsiből kiszedéssel, mert még puhák, és összenyomódnának.
A tészta megkevert állaga a nokedlitésztáéhoz hasonló. Több lisztet semmiképpen ne tegyünk bele, de ha kisebbek a tojások, a liszt mennyiségét kicsit csökkenthetjük.
Szabó Gáborné receptje.