Pogácsa:
- 3 dl barna cukor (pörkölt süvegcukor)
- 1 dl porcukor
- 3 dl lágy margarin vagy vaj
- 3 dl földimogyoróvaj
- 1 dl méz
- 1,5 teáskanál vanília
- 3 tojás
- 4 dl korpás liszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
Máz:
- 2/3 dl földimogyoróvaj
- 3 evőkanál méz
- 1/2 dl forró víz
- 3 dl porcukor
- 2 dl apróra vágott édes (nem sós!) pörkölt földimogyoró
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A mozsárban megtört barna cukrot, a porcukrot és a margarint verjük habossá egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a földimogyoró vajat, a mézet, a vaníliát és a tojásokat – az egészet jól keverjük össze. A pontosan kiadagolt lisztet, a sütőport és a sót csak ezután keverjük bele. A teáskanálnyi adagokat egymástól mintegy 2 -3 cm távolságban rakjuk a kizsírozatlan sütőlap(ok)ra. Lisztbe mártott késsel vagy villával szabdaljuk meg az adagok tetejét, (ahogyan a pogácsánál szoktuk). 9 – 12 percig süssük a 180°C-os sütőben, amíg csak arany barnák nem lesznek. Sütés után azonnal vegyük le őket a sütőlap(ok)ról, és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy közepes nagyságú tálban keverjük jól össze a földimogyoró vaj krémet, a mézet és a forró vizet. Annyi porcukrot keverjünk hozzá, hogy jól kenhető legyen, és kenjük meg vele a pogácsák tetejét. A kenegetéshez stílszerűen libatollból készült konyhai ecset az igazi, nagyanyáink használtak ilyet, de másféle ecset is megteszi. Kb. fél teáskanálnyi pörkölt földimogyorót hintsünk mindegyik tetejére, és hagyjuk, hogy a mogyoró jól beágyazódjon a mázba. A végén mintegy 80 – 100 db finom süteménnyel leszünk gazdagabbak.
Zárt dobozban, zsírpapír rétegek között tárolhatjuk a pogácsákat, hűtőszekrényben akár fél évig is elállnak.
Lahi receptje.