- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg kristálycukor
- kb. 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 5 evőkanál kristálycukor
- 20 dkg hosszúkásra vágott hámozott mandula
- 4 evőkanál méz
- 14 dkg kristálycukor
- 9 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
- 1,5 dl tejszín
- vaj a tepsihez
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe egy mélyedést nyomunk. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, a mélyedésbe öntjük, egy kevés liszttel puha kovászt keverünk belőle, amit letakarva 20 percig kelesztünk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, 5 dkg felmelegített vajjal, 5 dkg kristálycukorral, egy csipetnyi sóval, 2 tojással, hogy puha tésztát kapjunk, amit letakarva ismét 20 percig kelesztünk. Ezalatt a vaníliás pudingporból a tejjel és 5 evőkanál kristálycukorral a csomagoláson lévő előírás szerint pudingot készítünk, amit, ha kihűlt, átpasszírozunk. A vajat, a mézet, a maradék cukrot és a manduladarabkákat közepes lángon addig keverjük, míg a cukor el nem kezd olvadni. Ekkor levesszük a tűzről hozzákeverünk bő 0,5 dl tejszínt, hagyjuk kihűlni. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott tepsibe terítjük, a cukros mandulát elkenjük rajta. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 30 percig sütjük, kivesszük a tepsiből, rácson hűtjük ki teljesen, 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, a vaníliapudingba keverjük. A kihűlt tésztát hosszában kétfelé vágjuk, az így kapott két csíkot keresztben megint félbevágjuk. Ezeket a tortalapokat most szeletekre vágjuk, megtöltjük a krémmel, ismét összerakjuk. A szeletek széleit elsimítjuk.