- 3 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- csipetnyi só
Az őzgerincformához:
- 2 dkg vaj
- 2 dkg liszt
A mazsolát megmossuk, szárát leszedegetjük, és papírtörülközőn leszárítjuk. Az őzgerincformát a vajjal vastagon kikenjük, és a liszttel beszórva félretesszük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a sóval, a cukor felével, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral, majd hozzákeverjük az olvasztott, de már hideg vajat, valamint a tejfölt. A cukor másik felével és a citromlével pedig a tojásfehérjéket verjük kemény habbá. A habba ezután óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgáját a liszttel felváltva, majd apránként a mazsolát is hozzáadjuk. A masszát belesimítjuk a kikent őzgerincformába, és a tenyerünkkel alulról kissé megütögetjük, hogy a tészta jól kitöltse a formát. Előmelegített, közepesen forró sütőbe tesszük, és közepes lángon addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt eszközre már nem tapad a masszából. Ha idő előtt barnul a teteje, borítsunk rá egy alufóliadarabot.
Nagyon finom sütemény! Kihűlése után alufóliában sokáig friss marad.
Silingi Gabriella receptje.