Tészta:
- 100 g vaj
- 2 evőkanál méz
- 250 g cukor
- 1 kiskanál ecet
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 700 g liszt
Krém:
- 300 g vaj
- 2 tubus sűrített tej (2 × 170 g)
- 150 g darált mogyoró
- 1/2 dl brandy
A tésztához összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk, mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, majd addig keverjük, míg habos nem lesz a keverékünk, és meg nem barnul. Akkor azonnal levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni, hozzáadjuk a 700 g lisztet, és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk. A tésztát 7 cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta formára (kb. a vastagságát jelöli ezzel) sodorjuk és 190°C-ra melegített sütőben kb. 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül. A tészta keményedik a méz miatt, ezért minden sodrásnál a cipókat egy pillanatra betettem a mikróba. Kissé langyos lett és így könnyen kisodorható.
A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel. (Én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrített tejet, mivel csak tubusosat tudtam venni. Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és tartalék lángon 3 óra hosszat lassan elkészült, jól besűrűsödött.) A 3 órát nagyon fontos betartani. Utána a dobozt kihűtjük, így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű, kásasűrűségű anyaggá (karamellé) válik. Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig mixeljük, míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak – majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat. A tetejére egy megsült lapot reszelünk, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval, mogyoróval, esetleg kakaóporral.
A krém fantasztikus lett, darált mogyorót és konyakot is tettem hozzá. Tetejére az összetört lapot darált mogyoróval összekevertem és a krém tetejére hintettem. Olvasztott csokival lecsurgattam.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!