- 40 dkg graham liszt vagy teljes kiőrlésű rozsliszt, esetleg mindkettőből vegyesen
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 2-2,5 dl tejföl
- 3 mokkáskanál só
Tetejére:
- 1 tojásfehérje
- szeletelt mandula vagy hámozott natúr napraforgómag
- esetleg szezámmag
A hozzávalókat összegyúrom, és estére hűtőbe teszem (ha sietek, akkor fél órára a fagyasztóba). Kb. 1 cm vastagra nyújtom, majd kisebb pogácsaszaggatóval karikákat szaggatok. Kissé felvert tojásfehérjével megkenem, és a fent leírt mandulával, napraforgóval vagy szezámmaggal megszórom (lehet mindhárom fajtát külön-külön). Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütöm. Sokáig eláll, finom és mutatós.
Ugyanebből a tésztából szoktam készíteni aszalt szilvás bejglit is. Kb. fél cm vastag téglalapra kinyújtom, megkenem szilvalekvárral és meghintem darabolt aszalt szilvával. Feltekerem és tojásfehérjével megkenem, megsütöm. Érdemes kipróbálni!
Lányom szerint ez a tallér is van olyan finom, mint amit ő Budapesten vesz a bioboltban, jóval húzósabb árért.
Gyarmati Gézáné receptje.