- 3 tojás
- 2 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál vanília
- 1/2 teáskanál mandulaolaj
- 4 dl finomliszt
- 2 dl porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 2 dl pörkölt mandula
Ezt a toscanai csemegét érdemes jó előre elkészíteni és légmentesen záró pléhdobozban tárolni. Melegítsük elő a sütőt 150C°-ra. Egy nagy sütőlapot vékonyan olajozzunk meg, vagy tegyünk rá sütőpapírt. Egy tálban (vagy a mixer edényében) verjük egybe a tojásokat, a narancshéjat, a vaníliát és a mandulaolajat. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a tojásos keveréket és keverjük simára. Ezután keverjük bele a mandulát. Felezzük el a tésztát. Minkét félből formáljunk kb. 30 cm hosszú, 3 – 4 cm széles, 1 – 1,5 cm magas téglát. Süssük őket a sütő közepébe helyezve kb. 50 percig, míg aranysárgák nem lesznek. Ekkor vegyük ki őket a sütőből és hűtsük 5 percig. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 135C°-ra. Egy vágódeszkán fűrészfogú késsel vágjunk belőlük 1/2 – 3/4 cm vastag szeleteket. Lapjával helyezzük vissza a szeleteket a sütőlapra, köztük kis hézagot hagyva. Tegyük vissza őket a sütőbe és további 20 – 25 percig süssük, amíg ki nem szárad és enyhén meg nem pörkölődik. Közben egyszer fordítsuk meg őket a másik lapjukra. Utána fémrácson hűtsük le, és légmentesen záródó fémdobozban tároljuk őket. Kb. 40 – 45 db lesz.
A mandula pörkölése:
Egy zsírozatlan sütőlapon terítsük szét a mandulát. Tegyük a lapot a 175°C-os sütőbe és pörköljük 5 – 10 percig, ekkor a mandulák már világosbarnák. Közben egyszer-kétszer keverjük meg őket, hogy egyenletesen pörkölődjenek. Megjegyezzük, hogy a mandula azután is tovább barnul egy kissé, hogy kivettük a sütőből.
Lahi receptje.