Gluténmentes vegán sütemény, amelyet a gyümölcsök helyett ízlés szerint vagdalt dióval is gazdagíthatunk. Nagyon finom, omlós, édes, egészséges…
- 1 és 1/2 bögre (kb. 20 dkg) barna rizsliszt
- 3/4 bögre (kb. 10 dkg) csicseriborsóliszt, átszitálva
- 1 és 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 3/4 teáskanál finomítatlan tengeri só
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1,2 dl extra szűz olívaolaj
- 2,4 dl víz
- 1/2 teáskanál almaborecet
- 1 és 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 2,4 dl gyümölcsszirup (vagy ehelyett bármilyen más egészséges megoldás)
- 1/2 bögre málna
- 1/2 bögre áfonya
A méréshez használt bögre mérete 2,4 dl. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Egy tálban keverjük össze a barna rizslisztet, a csicseriborsólisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Lehet használni a mixerünk dagasztófejét a továbbiakban, de kézi habverővel is szép simára ki lehet dolgozni. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, a vizet, az ecetet, a vaníliát és a szirupot. Szerintem a tészta állaga miatt fontos, hogy szirup-jellegű legyen az édesítőnk, ne pedig száraz, mint pl. a kókuszcukor, de ha nincs más kéznél, éppen meg lehet azzal is próbálkozni. Szép fokozatosan hozzáadva a lisztekhez az olajos keveréket, dolgozzuk ki szép simára, csomómentesre. Ilyenkor bele lehet forgatni a gyümölcsök egy részét, de hagyjunk a tetejére is díszítésként. Készítsünk elő egy 12 részes muffin sütőformát, ha nem szilikon, béleljük ki papírkosárkákkal, majd osszuk el benne a tésztát. Szórjuk meg a félretett gyümölcsökkel, majd süssük kb. 20-25 percig, amíg szép aranyszínű lesz.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.