Az ötlet egy angol magazinban megjelent raspberry cupcake alapján született, amelyben azonnal megfogott, hogy málna ízesíti már eleve a tésztát is, úgyhogy nekem sem kellett több, hogy meginduljon a fantáziám, annyira imádom a málnát. Kreáltam hozzá egy finomságos (szintén málnás) krémet, no meg egy új arculatot is természetesen.
Ez a süti kiválóan alakítható, mert a tészta önmagában is isteni, amit meg lehet sütni akár egy kis kisebb tepsiben is, akkor vastagabb lesz a tészta és el sem kell vágni, csak egyszerűen rásimítani a krémet, meg mondjuk jöhet egy kis tejszínhabréteg is a tetejére, de ízlés szerint muffinformában is elkészíthető, díszítésként habzsákból nyomott krémmel, vagy akár őzgerincben is, amit kettévágva, kívül-belül krémmel megtöltve, szintén csodás sütemény kerekedhet.
Nekem most ez az ötlet volt a legszimpatikusabb, hogy süssek egy vékony lapot, majd azt egyszerűen kettévágva, megtöltsem a krémmel. Variáljátok kedvetek (és sütőformátok) szerint! 🙂
Tészta:
- 100 ml olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat (vagy aroma)
- 90 g kristálycukor
- 2 közepes tojás
- 200 g málna
- 180 g finomliszt
- 3/4 teáskanál szódabikarbóna
Krém:
- 1 csomag málnaízű pudingpor
- 3 dl tej
- 3-4 evőkanál málnaszörp (több is lehet)
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- kb. 7-8 dkg málna
Díszítés:
- tejszínhab
- málna
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Sütőpapírral béleljünk ki egy 31 × 22 cm-es tepsit. A tésztához verjük fel az olajat, a vaníliát, a cukrot és az egész tojásokat, majd adjuk hozzá a rúdmixerrel pépesített málnát. Keverjük jól ki, szép simára. Szitáljuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet, forgassuk össze, majd az így elkészült masszát simítsuk a tepsibe, és süssük készre (kb. 20 perc). Tegyük félre, majd ha teljesen kihűlt, borítsuk kiterített sütőpapírra, a rajta levőt pedig óvatosan húzzuk le. Hosszában vágjuk ketté.
A krémhez főzzük meg a pudingport a tejben, majd hűtsük ki. Egy másik tálban keverjük ki a vajat a porcukorral. Ha a puding kihűlt, adjuk hozzá a málnaszörpöt, majd kézi mixerrel habosítsuk ki jó alaposan a vajjal együtt.
A kettévágott tészta egyik felére kenjük rá a krém 3/4 részét úgy, hogy rakosgassuk bele egyenletesen elosztva az egész málnaszemeket. Simítsuk el, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és kenjük rá kívül körben a többi krémet. Tegyük hűtőbe, hogy jól megdermedjen. A hűtőből kivéve szeleteljük háromszögekre, és díszítsük tejszínhabbal, málnaszemekkel.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.