A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 12 dkg tejföl
- 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 2 kávéskanál só
A kenéshez:
- 20 dkg vaj
A tetejére:
- 1 tojás
- 5 dkg reszelt sajt
A liszthez morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, és jól összegyúrjuk, dagasztjuk. Aki nem biztos magában, az élesztőt fel is futtathatja langyos vízben, és így adja hozzá a liszthez. Meleg helyre tesszük, konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és a puha vajjal megkenjük. Hajtogatjuk. Az így kapott tésztakupacot konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük. Ha letelt a 15 perc, ismét kinyújtjuk, de itt már nem kell megkenni ismét a vajjal. Megismételjük a tésztakupac készítését, ismét behajtogatjuk a széleket az előbbi sorrendben, és ismét letakarva hagyjuk 15 percig pihenni. Ha letelt a 15 perc, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (kb. 1,5 cm), és kb. 2 ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Így lettek a sajtos rudak kb. 4 cm × 12-13 cm hosszúak. Ebben a méretben 14 db lett nekem belőle. Mivel megnőnek és megdagadnak, szerintem ez se lesz kis méret. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, megkenjük felvert tojással, és reszelt sajttal megszórjuk. Arra vigyázzunk, hogy a tojás csak a tetejére kerüljön, ne csurogjon le oldalt. Reszelt sajttal megszórjuk, és hagyjuk 15 percig megint pihenni, majd előmelegített sütőben, kb. 180°C-on szép pirosra sütjük.
Merics Marika receptje.