- 3 dkg élesztő
- kb. 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
- 8 dkg vaj
- vaj vagy margarin a fólia megkenéséhez
A kalács szórásához:
- 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval kevert is)
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva felfuttatjuk. Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal, a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott vajat akkor csorgatjuk bele. Langyos helyen letakarva 50 percen át kelesztjük. Utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 cm széles szalagokra vágjuk. A fadorongot alufóliába bugyoláljuk – a fémet nem kell -, és vajjal megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kissé elnyomjuk a vonalakat. A kalácsokat állandóan forgatva faszénparázs fölött megsütjük. Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve lecsúsztatjuk róla a tésztát. (Ha nem tudjuk a faszénen való sütést megoldani, kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal – 180°C; légkeveréses sütőben 165°C – 20-25 percig sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk, és olvasztott vajjal megkenjük.) 6 db lesz belőle.