Egy angol honlapon találtam rá ennek a receptnek az eredetiére, amit kicsit megvariálva a mi szájízünkre alakítottam. Bátran ajánlom az elkészítését mert ízletes, könnyed és mégis nagyon kiadós. Reggelire, vacsira, és akár az uzsonnadobozba is való finom pékárú. 🙂
2 db 30 cm-es bagetthez:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 teáskanál tengeri só
- 2 dl víz
- 1 teáskanál méz
- 2 dkg élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
A formázáshoz:
- 2 evőkanál kukoricadara
A kétféle lisztet és sót össze keverjük, félretesszük. Egy lábasban vizet melegítünk, amiben megolvasztjuk a mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor az élesztő dolgozni kezd, hozzáöntjük a lisztes keverékhez az olajjal együtt. Lágy tésztát kapunk, amit 2 cipóra osztunk és k.b 30 percnyi kelesztés után formáljuk.
Gyúrótáblánkat meghintjük kukoricadarával, amin a tésztát 2 rúddá sodorjuk. Kezünk élével középen egy sávot, kis mélyedést nyomunk a bagettbe, majd újbóli, kb. 15 perces pihentetés következik a sütőpapírral bélelt tepsiben csücsülve. Amikor már dagik lettek, egy éles késsel rézsútos metszéseket ejtünk a felszínükön, majd előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőtér aljába helyezzünk el egy vízzel töltött edényt, hogy elősegítsük pékárunk finomsági indexének javulását. 😉 Sütés után rácsra téve hagyjuk hűlni.
Illatuk az egész lakást belengi, kívül ropogós kéreg keletkezik, amit a megpirult kukoricadara koronáz meg, belül pedig omlós és könnyed… Jó étvágyat!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.