- 50 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 12 dkg cukor
- 37 dkg vaj
- 1,2 dl langyos tej
- 5 tojás
- só
- 1 citrom lereszelt héja
- 15 dkg mazsola
- 5 dkg vágott mandula
- 5 dkg cukrozott citromhéj
- 2 evőkanál porcukor
A lisztet egy tálba szórjuk, 1 bögrében szétmorzsoljuk az élesztőt, 1 teáskanál cukorral, a tej felével, és kevés liszttel összekeverjük, majd letakarva 20 percig állni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk. A megmaradt tejet, cukrot, tojásokat, sót, citromhéjat, a vajhoz keverjük. A felfuttatott élesztőt és a vajas keveréket a lisztbe tesszük, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. A mazsolát a mandulával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal együtt a tésztába gyúrjuk. A kelt tésztát a vastagon kivajazott kuglófformába töltjük, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A kuglófot a sütő alsó részébe tesszük, 1 órán keresztül sütjük, és további 10 percig a sütőben hagyjuk. A süteményt a formával együtt megfordítjuk, 1 nedves kendővel letakarjuk. 10 perc múlva levesszük róla a formát, és porcukorral megszórjuk, vagy csokimázzal leöntjük.
Lehet a kuglófot kétszínűre is készíteni. Abban az esetben a tésztát megfelezzük, és az egyik részhez kakaót keverünk, és utána tesszük a formába.[