Gluténmentes vegán recept, mindösszesen csak két alapanyagból. Most, mikor ezeket a sorokat írom, eszegetem közben, mert még nekem is hihetetlen, de ez tényleg KENYÉR! (Különösen a ropogós széle nagyon finom!) Van még ötletem a további felhasználásával kapcsolatosan is, talán egy jó kis levesbetét is kikerekedhetne belőle, no de ezt majd még meglátjuk. Mindenesetre most szerintem a világ legegyszerűbb egészséges kenyerét sikerült elkészítenem…
- 130 g barna rizsliszt
- 60 g bolti kókuszliszt
- 3,6 dl szobahőmérsékletű víz
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Sütőpapíron fogjuk nyújtani a tésztát, azon is sütjük majd, ezért készítsük elő és hintsük meg kevés barna rizsliszttel. A keveréshez lehet használni a mixer dagasztófejét, de szerintem felesleges, mert fakanállal is pillanatok alatt kidolgozható. Mérjük ki és keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban, adjuk hozzá a vizet, és állítsuk össze a tésztát.
Meglátjátok, milyen szép kis gombóc kerekedik majd ki belőle, nem ragad, könnyen formálható, igen jó tészta. Tegyük át az előkészített sütőpapírra, és először kézzel lapítgatva, majd nyújtófa segítségével (meg lehet néha rizsliszttel hinteni a tetejét, ha elkezdene ragadni) formáljunk belőle egy 25 cm átmérőjű lapos kört. Szurkáljuk meg villával, majd mehet a sütőbe kb. 40 percre, vagyis amíg tapintásra szilárd, és a széle is ropogósra sül.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.