Hugh Fearnley-Whittingstall receptje a River Cottage-ból. Gyors, egyszerű és finom, mi nagyon szeretjük.
- 50 dkg finomliszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál tengeri só
- kb. 4 dl író vagy élőflórás natúr joghurt
- egy kis tej, ha szükséges
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Szitáljuk át a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sót, majd fokozatosan dolgozzuk bele az írót. Ha szükségesnek látjuk, még egy kis tejet lehet hozzáadni. Lágy, ragadós tésztát fogunk kapni.
Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át párszor, majd formáljunk belőle egy kerek veknit. Helyezzük egy liszttel szintén kicsit megszórt tepsibe, vágjuk be jó mélyen négy részre, majd süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. Kopogtassuk meg az alját, ha kong, akkor biztos elkészült. Tegyük rácsra hűlni, ha ropogósabban szeretjük a héját, ha azonban inkább legyen puha, akkor borítsuk be konyharuhával, és úgy hagyjuk kihűlni.
A liszt felét teljes kiőrlésű liszttel is helyettesíthetjük. Magvasan is elkészíthetjük ugyanezt a kenyeret, csak keverjünk bele 2-2 evőkanálnyi napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, mákot és lenmagot, plusz egy teáskanálnyi köménymagot is. Ha egy teáskanálnyit félreteszünk ebből a magkeverékből, azzal sütés előtt meg lehet szórni az íróval lekent kenyér tetejét. Gyönyörű pirosra fog sülni.
Nagyon finom, próbáljátok ki!
Szabókiné Jung Andrea receptje.