- 8 dl hántolt zab
- 2 dl kókuszreszelék
- 2 dl búzacsíra
- 2 dl apróra vágott mandula
- kesudió vagy földimogyoró
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál só
- 1 dl salátaolaj vagy finom napraforgóolaj
- 2 dl méz
- 1 teáskanál vanília
Egy nagy vas serpenyőben jól keverjük össze a zabot, a kókuszreszeléket, a búzacsírát, a diót, a fahéjat és a sót, egyengessük el, majd tegyük félre. Egy keverőtálban készítsünk egynemű keveréket az olajból, a mézből és a vaníliából. Ezt öntsük a száraz keverék tetejére és keverjük bele. 180°C-on süssük 25 – 30 percig, sütés közben ötpercenként jól kavarjuk meg. A forró keveréket öntsük egy kivajazott, kb. 25 x 35 cm-es tepsibe és egyenletesen sajtoljuk bele (fakanál hátlapjával, vagy kis fahengerrel) és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után borítsuk ki onnan és vágjuk fel (kb. 48 db) rudacskára.
Mikrohullámon is elkészíthető: Ilyenkor a száraz hozzávalókat természetesen nem fém anyagú lapos tányérban keverjük össze és ott öntsük nyakon a mézes keverékkel. A sütő magas fokozatán 10 – 12 percig süssük, közben négypercenként kavarjuk össze, míg meg nem pirul. A további eljárás ugyanaz, mint fentebb.
Lahi receptje.