A kenyérke formája nagyon megtetszett Limaránál (tőle csentem az ötletet), de a tészta receptjével játszottam kicsit. Vidám, jópofa kiegészítője lett könnyű ebédünknek. Különösen a két kicsi értékelte az újdonságot, igaz, először trombitának használták… 😀
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő
- 1 csipetnyi só
- 1 teáskanál cukor
- 1,25 dl langyos víz
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál friss/szárított oreganó (opcionális)
A kenéshez:
- tojás
Langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Az olajat és a sót is hozzákeverjük, majd lisztet is hozzáadagoljuk. Ízlés szerint oregánóval pikánsabbá tehetjük leendő tölcséreinket. Alaposan kidolgozzuk a tésztánkat és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk (kb. 20 perc). Amikor szépen feljön a tésztánk, újból átgyúrjuk, ezzel a levegőt kipréseljük belőle. Újbóli kelesztés következik (kb. 20 perc). Mivel nekem nincs tölcsérformám, így nekiláttam gyorsan papírguriga, ragasztószalag és alufólia felhasználásával a formagyártásnak. 🙂
Sütőt 180°C-ra légkeverésre állítjuk. Ha a tészta másodszorra is megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk és pizzavágó segítségével 2 cm-es csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat szépen feltekerjük tölcsérformáinkra. Sütőpapírral
bélelt tepsire állítva, tojással lekenjük. Szezámaggal is megszórhatjuk (ez nekem kimaradt), majd 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve pár percet pihentessük a tölcsérkéket, mert így egyszerűbb egy enyhe csavaró mozdulattal eltávolítani az alufóliás formákat. Felhasználását fantáziátokra bízom… Én friss majonézes salátával töltöttem és rántott hagymakarikákkal kínáltam. A kicsik csak úgy magában is szívesen elmajszolták. 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.