- 1 kg liszt
- 6 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 púpos teáskanál szódabikarbóna (ne spóroljuk ki, ettől lesz jó puha)
- 3 tojássárgája
- 1 dl langyos tej
- 2 dl víz
- 40 dkg méz
- 15 dkg cukor
- 10 dkg margarin
A cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 15-20 dkg porcukor
A mézet a margarinnal kis lángon felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, a cukrot, a tejet és a vizet. A lisztet jól elkeverjük a fűszerkeverékkel és a szódabikarbónával, majd fokozatosan keverjük hozzá a masszához, és összegyúrjuk. A tészta ragad, de nem szabad több lisztet adni hozzá. Csomagoljuk alufóliába, és hűvös helyen pihentessük néhány órán át, de legjobb egész éjszakán át. Másnap nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, és szaggassunk formákat belőle. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd rövid ideig sütjük. Az első adagnál kb. 7-8 perc, majd lerövidül a sütési idő. Ha kihűltek, díszítsük cukormázzal.
Nagyon figyeljünk oda a sütésre, mert gyorsan sül, könnyen megég! Előnye ennek a mézesnek, hogy sütés után nem keményedik meg, később is puha marad.
Kelemen Erika receptje.