- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál ecet
- 1 kg fehérkáposzta
- fél deci olaj
- só
- bors
- cukor
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk, amíg a rétes tésztáját elkészítjük. A lisztet megszórjuk egy csipet sóval, majd a közepébe vájt mélyedésbe beleütjük a tojást. Két és fél deci langyos vízben elkeverjük az ecetet, egy evőkanálnyi olvasztott vajat, és a liszthez adjuk. Lágy tésztát készítünk, amelyet addig dagasztunk, amíg sima lesz, és elválik a kéztől meg a deszkától. Három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, liszttel megszórjuk, forró lábassal letakarjuk, és fél órát pihentetjük. A töltelékhez a felforrósított olajon elkeverünk két evőkanál cukrot, majd a kinyomkodott káposztát aranysárgára pirítjuk benne, közben ízlés szerint borssal fűszerezzük. Ezután a lisztezett abroszon lisztes kézzel papírvékonyságúra kihúzzuk az egyik tésztát. A kihúzott rétest kissé száradni hagyjuk, majd olvasztott vajjal megkenjük, és megrakjuk a már langyosra hűlt káposztával. A tészta széleit kissé felhajtjuk, és az abrosz segítségével feltekerjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük. Amikor mind a három rúd elkészült, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kisütjük. A kihűlt rétest ferdén felszeletelve tálaljuk.
A káposztás rétest nem szokás tálaláskor porcukorral megszórni, hisz a fűszerezésben a só és a bors dominál.