- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 kockacukor
- 1 teáskanál só
- 4 dl tej
- 5 dkg kacsazsír
- medvehagyma, ami lehet apróra vágott fagyasztott, vagy akár üvegben eltett, krémszerű
Az élesztőt 1dl langyos tejben 2 kockacukorral felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük és a maradék langyos tejjel rétestészta állagúvá dolgozzuk. A sót ne felejtsük ki!
3 cipóra osztjuk, fél órát pihentetjük.
Egyenként lapostányér nagyságúra nyújtjuk, és az elsőt egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük. Megkenjük kacsazsírral, majd a medvehagyma krémmel. Ráhelyezzük a második lapot, és ugyanígy lekenjük. A harmadik lapot kicsivel nagyobbra nyújtjuk és beborítjuk vele az előzőeket. A szélére is ráengedjük a tésztát.
Egy pizzavágóval 16 körcikkre osztjuk kívülről befelé haladva, középen 1,5 cm-es részt hagyva. Az egymás melletti cikkeket egymásal ellentétes irányba hűromszor megcsavarjuk, majd kettőt-kettőt a végein összecsippentünk. Olyan lesz, mint egy virágszirom. Én a közepére csináltam egy rózsát, de anélkül is nagyon mutatós.
Lekenjük tojással, 1 órát pihentetjük, majd 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Így sütjük 10 percig, majd 180°C-ra mérsékeljük, és még 10 percig sütjük, készre.
Aki nem akar játszani vele, kifli formában is elkészítheti.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!