Az eredeti receptet itt találjátok, nem volt kérdés amikor megláttam, hogy mihamarabb elkészítem, hiszen ha citromos is és krémes is egy süti, én azonnal teljesen odavagyok… 🙂 Bár picit változtattam rajta, az elkészülte óta mégis csak arra tudok gondolni, hogy ez a legistenibb citromkrém, amit valaha is kóstoltam. Szerintem pohárkémként is fantasztikus ötlet!
Tészta:
- 1 doboz készen vásárolt mirelit omlós vajastészta (shortcrust), illetve saját magunk is elkészíthetjük imigyen, avagy akár hagyományos linzertésztával is bélelhetjük a formát, kinek mi a legszimpatikusabb. A lényeg, hogy meg kell sütni előre, majd ki kell hűteni. Utána jöhet bele a krém.
Citromkrém:
- 1,8 dl kristálycukor
- 2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő (vagyis pudingpor, ami ízlés szerint lehet citromos, tejszínízű, esetleg vaníliás, de inkább valamilyen semleges ízű)
- 1 nagy csipet só
- 1,8 dl tej
- 2 tojássárgája enyhén felverve
- 1 citrom reszelt héja
- 2 citrom frissen kifacsart leve (0,6 dl)
- 1 evőkanál vaj
- 1,2 dl habtejszín
Díszítés:
- ízlés szerint citromszeletek, tejszínhab
Ha mirelit tésztát használunk, hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni a készítés előtt egy órával. Ha magunk készítjük villámgyorsan eme recept szerint, süssük készre, ne csak félig, hiszen a krémnek már csak dermednie kell majd benne. Vajazzunk ki egy 20 cm-es kerek formát, béleljük ki a kinyújtott tésztalappal, és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a széle kezd kicsit barnulni. Ha hamar pirulna, takarjuk le alufóliával. Mindenképpen süljön át a közepe is. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez egy közepes méretű lábasban keverjük össze a cukrot, a pudingport és a sót. Adjuk hozzá a tejet, és közepes lángon folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Tovább keverve adjuk hozzá a tojások sárgáját, a citromhéjat és a citromlevet. Hagyjuk felforrni, és folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat. Keverjük amíg teljesen egynemű krémet kapunk. Tegyük félre, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Verjük fel a tejszínt kemény habbá, majd forgassuk óvatosan a langyos krémhez. Ha kész, töltsük meg a tésztát. Simítsuk el a tetejét, és tegyük hűtőbe egy éjszakára, de legalább 2 órahosszára. Tálalás előtt díszítsük ízlés szerint citromszeletekkel, tejszínhabbal.
Csak egy ötlet: teljesen sütés nélkülivé tehetjük, ha készen vásárolt gyümölcstorta piskótát használunk tésztaként. Ilyenkor nem kell a tésztával bíbelődni, csak beletölteni a krémet, és kész is! Fantasztikusan finom sütemény!!! 🙂
Szabókiné Jung Andrea receptje.