- 1 kg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás + 1 a kalács megkenéséhez
- 5 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
1 dl langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A maradék cukrot a tojással kikeverjük. A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros tojást, a sót, majd a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel kb. 1/4 óra, kézzel legalább kétszer ennyi). Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1/2 óra).
A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. Először a két kisebb darabot egyenként kb. 40 cm-es hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük. A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb hengerré sodorjuk, és körülkerítjük vele a tepsiben lévő fonatot.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni hagyjuk (1/4 óra-20 perc). Végül a kalácsot megkenjük összehabart tojással, és az előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük.
Váradi Gabriella receptje.