- 4 dl tej
- 1 teáskanál vanília
- 1 dl méz
- 2 dl kókuszreszelék
- 2 tojás (külön-külön a fehérje és a sárgája)
- 4 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál vaj vagy étolaj
- 1/2 teáskanál só
Forraljunk fel a tejből 3 dl-nyit. Keverjük össze a mézet, a sót és a kukoricakeményítőt, majd adjuk hozzá a maradék 1 dl hideg tejet. Keverjük lágy krémmé és öntsük a forró tejbe. Állandó keverés közben, lassú tűzön főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Habarjuk össze a tojások sárgáját, jól keverjünk el benne 3 evőkanálnyit a forró krémből, majd az egészet tegyük vissza a forró krémbe és alaposan dolgozzuk össze, hogy egynemű legyen. Most adjuk hozzá a kókuszreszeléket, és folyamatos kevergetés közben főzzük további 2 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és a vaníliát. Alaposan keverjük össze. Verjünk kemény habot a tojások fehérjéből és dolgozzuk bele a meleg kókuszos krémbe. Ezt a krémet öntsük az előkészített kókuszos szelet alapra*, hintsük meg a tetejét kevés pörkölt kókuszreszelékkel, dióval, vagy mandulával. Alaposan fagyasszuk le. Ha már jól megfagyott, akkor szedjük le róla a tortaformát, szeleteljük fel, és hidegen tálaljuk (ha felmelegszik, szétesik, mint a fagylalt).
Kókuszos szelet alap:
- 3 dl kókuszreszelék
- 1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa)
- 2-4 teáskanál finom étolaj, hogy az egészet megnedvesítse annyira, hogy teríthető (kenhető) legyen
Alaposan keverjük össze a hozzávalókat és terítsük el egy szétszedhető, kb. 24 cm-es tortaforma alján.
Lahi receptje.