- 250 g liszt
- 1 tojás
- 175 g vaj (puha)
- 0,8 dl tejföl
- 0,5 teáskanál só
- 1 tojás (a megkenéshez)
- 1 evőkanál köménymag (vagy ízlés szerint bors, fűszerpaprika a szóráshoz)
A lisztet egy tálba tesszük, a közepébe öntjük a tejfölt és a tojást, egy kanállal elkavarjuk. A vajat a liszttel eldolgozzuk, majd az egészet összegyúrjuk. Ha ragacsos, adunk hozzá még egy kevés lisztet (1/2-1 evőkanálnyit), nem kell sok, mert pillanatok alatt összeáll.
Két cipót formálunk, és 2-3 órára hidegre tesszük. A cipókat 3-4 mm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval keskeny csíkokat vágunk (nálam 7 mm széles és 15 cm hosszú). Bekenjük felvert tojással (aki sósabban szereti, szórhat rá még egy kevés sót, vagy a tésztába tehet többet), szórhatunk rá őrölt köményt, borsot, vagy paprikát. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük (10-12 perc).
Kránicz Györgyi receptje.
Még több recept, konyhai praktikák és tanácsok a Györgyiségek Facebook oldalon.