- 35 dkg liszt
- 80 g natúr joghurt
- 1 dl tej (+ még esetleg a dagasztáshoz, hogy ne legyen kemény a tészta)
- 1,5 kávéskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 13 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojássárgája a megkenéshez
A hozzávalókat (a vaj kivételével) alaposan összedagasztjuk, majd zacskóba téve, légmentesen lezárva hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Utána a vajat 7 egyforma részre, a tésztát pedig 8 gombócra osztjuk. A tésztadarabokat enyhén lisztezett felületen kb. 15 cm átmérőjű lappá nyújtjuk. Vesszük az első lapot, megkenjük egy adag vajjal, majd ráterítjük a következő tésztalapot. Kenjük, és így tovább. A tetejére persze csak tészta kerül.
Miután ezzel megvagyunk, elkezdjük kinyújtani, óvatosan, ügyelve arra, hogy ne nyomódjon ki túlságosan a vaj, és ne másszanak el a lapok egymástól. Kb. 35-40 cm átmérőjűre nyújtjuk. 16 cikkre osztjuk, és kifliszerűen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, szintén légmentesen bezacskózzuk, majd hűtőbe tesszük. Legjobb egy éjszakára, de ha nincs annyi időnk, akkor 4-5 órahossza is megfelel.
Sütés előtt még lekenjük őket tojássárgával, és sütjük. Előmelegítés nélküli sütőben sütjük 180°C-on, amíg szép aranybarna nem lesz (30-40 perc).
Török Tamásné receptje.