- 3 dl dióbél félben
- 3 dl brazil dió* (jobb híján a hámozott mandula is megteszi)
- 1 dl mag nélküli mazsola
- 2 dl félbevágott, kimagozott datolya
- 1,5 dl kimagozott, kandírozott cseresznye
- 1 dl kimagozott, kandírozott zöld cseresznye
- 1 dl kockára vágott ananász
- 1 dl felkockázott citrom
- 2 dl átszitált finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 3 nagy tojás
- 2 dl méz
- 1 teáskanál vanília
Tegyünk félre egy kicsit (0,25 dl) a kandírozott cseresznyéből. Egy nagy keverőedényben keverjük össze a diókat és a gyümölcsöket. Szitáljuk egybe a száraz hozzávalókat, és keverjük a gyümölcsökhöz. Ezután verjük fel a tojásokat, keverjük az eddig elkészült keverékhez, majd finoman, vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet is. Közben, állandó kevergetés közben bele-bele csepegtethetjük a vaníliát is. Vékonyan zsírozzunk ki egy kb. 30 cm-es kuglóf (aminek a közepén lyuk van) alakú sütőformát, Ebbe meregessük bele a megkevert sütianyagot, és ebben süssük 150°C-on másfél óra hosszat. Ha már a teteje is megbarnult, borítsunk rá alufóliát. További 30 percig süssük, a süti akkor lesz kész. Hagyjuk a formában kihűlni kb. 10 percig, ekkor elválik a forma oldalától, borítsuk ki a formából. Ha nem hagyná magát, egy éles, hosszú késsel „rásegíthetünk”. A továbbiakban hagyjuk egy rácson hűlni. A díszítésről: a süti tetejét megkenhetjük mézzel (vékonyan), erre az elején félretett kandírozott cseresznyéket tegyük. A süti finomabb lesz, ha hűtőben két-három napig „érleljük”. Kb. két kilónyi sütink lesz. Felszolgálás előtt tejszínhabbal is „feldobhatjuk”.
*Brazil dió: háromszögletű olajos mag, a brazil diófa (Bertholletia excelsa) ehető termése, kemény, gömbölyű héjból kell kibányászni).
Lahi receptje.