Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (ha az egészet teljes kiőrlésűből szeretnénk, akkor összesen 50 dkg-ot használjunk)
- fél csomag sütőpor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- 3 dl langyos tej
- 1,5 dl olaj
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
Pizzás töltelék:
- paradicsompüré
- fűszerek: oreganó, bazsalikom, kakukkfű, fokhagyma, só, bors
A töltelék elkészítéséhez pici olajon forrósítsuk át a paradicsompürét a fűszerekkel, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy még kenhető állagú legyen a szósz.
A tészta hozzávalóit egy kenyérsütő segítségével összekeverjük, ennek hiányában kézzel dolgozzuk ki a tésztát. A folyékony hozzávalókhoz adagoljuk a szárazat és dagasszuk, míg egy gömbölyded cipót nem kapunk. Ha összeállt a tészta, osszuk kétfelé és az egyiket nyújtsuk kb. fél cm vastag téglalapra. A tésztát hosszában körülbelül a feléig kenjük meg a pizzaszósszal, majd hajtsuk a szószos tésztára a nem szószos felét, és az egyik oldalról elindulva vágjuk 1-2 centis csíkokra. A csíkokat egyenként csavarjuk meg, és így tegyük a sütőpapírra. Ugyanígy járjunk el a másik tésztagombóccal is. 175°C-os előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre.
Ötlet: A pizzaszószra szórhatunk reszelt sajtot, pirított gombát, kukoricát vagy sonkafélét. A pizzás csavart mellé kínálhatjuk mártogatósként a megmaradt pizzaszószt vagy készíthetünk fűszeres krémtúrót, joghurtot is.
Paradicsompüré helyett használhatunk fűszeres joghurtot vagy sajtkrémet is. Ebben az esetben a joghurthoz vagy sajtkrémhez keverjük a reszelt fokhagymát, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk.
Halona Beáta receptje.