A tésztához:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál só
- 9 dl tej
A kalács lekenéséhez:
- 1 tojássárgája (tojásmentes változatnál hagyjuk ki)
A kalács locsolásához:
- 1/2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival jól kidolgozzuk. Háromszorosára kelesztjük. A tésztát 8 részre vágjuk. 4-4 kisodrott rudat összefonunk, tehát 2 rúd kalácsot készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még fél órát kelesztjük. Tojássárgájával lekenjük (1 mokkáskanál cukrot kevertem bele). Lassú tűznél sütjük. A sütés vége felé, amikor már majdnem kész, akkor a 1/2 dl tejet felmelegítjük, a vaníliás cukrot belekeverjük és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz a kalács szép foszlós.
A tésztában NINCS tojás! Most féladagot készítettem, 1 rudat.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!