- 1 kerek vagy szögletes piskóta
- 3 savanykás alma
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 20-25 dkg cukor
- 1 evőkanál zselatinpor
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi só
A pudingot a zacskón lévő előírás szerint elkészítjük, de kevesebb tejjel. A már megfőtt pudinghoz egy csipet sót adunk, majd elkeverjük benne a fahéjat. Hagyjuk kihűlni, közben néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg. A tejszínből kemény habot verünk és felhasználásig a hűtőben tartjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, a csumájukat eltávolítjuk, majd gerezdekre vágjuk. Kevés cukorral fél dl vízben üvegesre pároljuk. A piskóta köré többrétegű alufóliakeretet teszünk, hogy a töltelék ne folyhasson mellé. A tészta tetejére sorban, szorosan elhelyezzük a lecsöpögtetett almagerezdeket. Az alma levét ráöntjük a zselatinra, és tíz percnyi ázás után nagyon kis lángon kevergetve folyósra oldjuk. A már majdnem megszilárduló pudingot kézi habverővel összeforgatjuk a tejszínhabbal és a zselatinos almalével, majd rákenjük az almakompótra. A tetejét szépen elsimítjuk, és hűtőszekrényben dermesztjük legalább fél napig. Tálaláskor tejszínhabbal és egy szem meggyel vagy cseresznyével feldíszítjük.
Házilag sütött piskótával is készíthető. Kiadós és finom, bár nem olcsó.
Silingi Gabriella receptje.