A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 2 tojássárga
- 3 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- tej (a gyúrhatósághoz)
A krémhez:
- 15 dkg puha margarin
- 13 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- mazsola
- ízlés szerinti mennyiségű darált dió
A locsoláshoz:
- 1 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni.) Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát. Ezután téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.) Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. (Én azt mondom, ne sajnáljuk belőle! ;)) Aztán pedig alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük. Feldaraboljuk kb. 6 cm-es darabokra.
Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon. Állítva (nem szorosan) beletesszük a tésztákat a formába. Ismét kelesztjük 1/2 órát. Meleg sütőben (200°C) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.
VIGYÁZZ! A kapcsos tortaforma szivároghat, ezért alufóliát vagy tepsit tégy alá, hogy ne csepegjen a sütőbe! A Ferdinánd kalács készülhet natúr vajasan, kakaósan és fahéjasan is.
Szani konyhájából kaptuk a receptet.